30-08-2018
We kunnen wat versterking gebruiken
Een echt scheidsrechterstenue ligt voor je klaar en tuurlijk word je goed begeleid.
01-02-2019
Sarah Brinkkemper fluit op Voorschoten97
We heten Sarah van harte welkom
Hoofdmenu

 

  Scheidsrechters 


Home pagina

 

 

 

 Welkom bij clubscheidsrechters site !

 

 Input voor de scheidsrechters sectie van de website--- mail naar:

 

herman.de.vries@voorschoten97.nl


Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Journalist Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

 

Welke wedstrijd heb je dit keer weer uit de hand laten lopen?

‘Welke wedstrijd heb je dit keer weer uit de hand laten lopen’, wil een leidinggevende op maandagmorgen nog wel eens plagend vragen. Terwijl ik me op zulke momenten meer dan eens als een kreupele voortbeweeg (46 is níet het nieuwe 26, mensen) en daarom een belangstellend informeren naar mijn fysieke toestand misschien meer voor de hand zou liggen, blijkt die hoop vaak ijdel. Hoewel deze vorm van humor de journalistiek wel eigen is, moet ik er ter relativering bij zeggen.

 

Meer en meer zin

 

ASC O17-1 – vv Katwijk O17-1 (2-1) was een wedstrijd waarin ik meer en meer zin kreeg. Gek genoeg ergens. Vorig jaar voelde ik me in het diepe gegooid toen ik, net begonnen aan de cursus SO III, bij mijn eerste officiële aanstelling de derby RCL O17-1 – ASC O17-1 kreeg toebedeeld. Ik verzoop zowat. Die wedstrijd, plus die van een week later, hadden een gloedvolle carrière van een scheidsrechter in (de marge van) het jeugdvoetbal bijna in de knop gebroken. We dromen in het leven allemaal van grootse daden, ik althans. Ik wil de wereld redden, de meubelen, of op zijn minst de situatie. En dan het stralende middelpunt worden.

ASC uit Oegstgeest, van 1 juni 1892, is de club waar ik kortstondig zelf voetbalde, en waar welbespraaktheid en fatsoen hoog in het vaandel staan. Met de trainer van de O17-1, dezelfde als vorig seizoen trouwens, speelde ik nog even in de selectie. Met Katwijk heb ik, behalve om de mensen die ik daar ook ken, evenzeer affiniteit. Om de cultuur van onverzettelijkheid bijvoorbeeld, die ik, de meer flegmatieke, kan bewonderen.

 

Geen wetmatigheid

 

De (gespeelde) verontwaardiging bij spelers over beslissingen die ik nam cumuleerde

Het grappige is dat je de aard van een vereniging ook weer vaak terugziet in de speelstijl van de elftallen. Al hoeft zo’n aanname geen wetmatigheid te zijn, en moet je dus oppassen dat een veronderstelling jouw beoordelingsvermogen niet beïnvloedt. Afijn, dit keer voldeden beide teams aan de verwachtingen, en viel mij vooral op (en niet voor het eerst) dat jongens van vijftien of zestien jaar oud je aan alle kanten proberen om de tuin te leiden. Ik kan me ontzettend blijven verbazen over de middelen die spelers inzetten om de waarheid hun kant op te buigen. Al begrijp ik dat mijn sterke rechtvaardigheidsgevoel hier nogal een handicap kan zijn.

De (gespeelde) verontwaardiging bij spelers over beslissingen die ik wel nam en over beslissingen die ik niet nam, cumuleerde, mogelijk mede omdat ik deed alsof ik me er niets van aantrok. Het leek daardoor dat er vandaag grootse dingen op het spel stonden, veel grootsere dingen in elk geval dan de zesde plaats in de promotiepoule van de eerste klasse.

 

Twee scheidsrechters

 

Natuurlijk trok ik me van alles wel aan, zoals heel vaak dingen hard bij me binnenkomen, wat ook best een handicap is trouwens. Dus waar in mijn hoofd de adrenaline van alle opwinding rond kolkte, diende ik me in het veld onverstoorbaar aan de regels te houden. Er waren die middag in Oegstgeest twee scheidsrechters.

 

Sorry scheids dat we zo vervelend voor u waren

Als altijd wilde ik zuinig zijn met gele kaarten, maar toen ik eerst de ene Katwijker voor het in de weg lopen bij een vrije trap al moest vermanen, ontkwam ik er niet aan toen daarna een tweede expres van dichtbij zijn been uitstak naar de bal. Niet dat hij het ermee eens was hoor.

 

Intuïtief klopte het niet

 

Ik nam een risico bij een uittrap van de keeper, mede omdat ik op hetzelfde moment ook op mijn horloge keek. Spelers van Katwijk maakten druk misbaar. Intuïtief: het klopte niet. Het was als de scène uit de film ‘The Matrix’ met de zwarte kat die twee keer voorbij komt. De keeper móet de bal hebben laten vallen, om die daarna weer op te pakken. Opnieuw misbaar – nu van ASC., hoewel de doelman zelf zich weinig druk leek te maken.

Doodop was ik na afloop, in mijn hoofd. De relativering kwam al snel. "Sorry scheids", zei de wisselspeler die zijn hand uitstak, "dat we zo vervelend voor u waren. Dat krijg je, als er iets op het spel staat." Voor ASC was het de eerste overwinning in de nieuwe competitie.

 

 

 

 Verslag van Manon Plandsoen 


van het UEFA Development toernooi in Portugal

 

 

Portugal

Vanaf 13 februari tot 19 februari ben ik door de KNVB uitgezonden naar Portugal om als official op te treden bij het UEFA Development toernooi voor de meiden onder 16. Aan dit toernooi namen de landen Nederland, Duitsland, Portugal en Schotland deel.

Op 13 februari werd ik om 5 uur op Schiphol verwacht om samen met twee andere scheidsrechters (Sterre en Julia), vier assistent-scheidsrechters (Bianca, Fijke, Diana en Martina) en twee KNVB begeleiders (Fred en Cees) af te reizen naar Faro in Portugal.

 

 

 

 

Hier aangekomen werden we met de bus opgehaald om naar het hotel te gaan waar we de komende dagen zouden gaan verblijven. Nadat de kamers waren verdeeld en we de koffers in de kamers hadden gezet moesten we al snel weer de bus in om te gaan lunchen en vervolgens door te rijden naar het stadion waar we de wedstrijden zouden gaan fluiten en waar we zouden gaan trainen. Na een korte rondleiding zijn we weer terug naar het hotel gegaan om ons om te kleden voor de training. In de avond moesten we bij de officiële meeting zijn waarbij het toernooi werd geopend. De deelnemende landen en de toernooi organisatie waren aanwezig. Hierna zijn wij als officials groep nog even bij elkaar gekomen om de aanstellingen voor de wedstrijden van de eerste wedstrijddag te horen. Ik zou deze dag 4deofficial staan.

De tweede dag stonden we om half 8 op om na het ontbijt een meeting te houden met de groep over de wedstrijden van die dag. Na de meeting zijn we met het official viertal van de eerste wedstrijd afgereisd naar het stadion om ons klaar te maken voor de eerste wedstrijd Portugal – Duitsland. Na deze wedstrijd kwam het volgende trio officials al aan om de wedstrijd Nederland – Schotland in goede banen te lijden. Na de tweede wedstrijd was ik zo stijf geworden door de kou dat ik bij aankomst in het hotel gelijk de sportschool in moest gaan. ‘s-avond zijn we nog even voetbal gaan kijken in de hotelbar onder het genot van een ice tea.

De derde dag was een rustdag, dit hield in geen wedstrijden maar wel training. Deze begon gelijk na het ontbijt. We gingen de bossen in die naast het hotel lagen om hier te gaan hardlopen. Vervolgens zijn we naar een nabij gelegen hotel gelopen om hier de wedstrijden van de dag er voor te analyseren. Toen deze analyse afgelopen was zijn we naar het dorpje gereden en na een rondje te hebben gelopen teruggegaan naar het hotel. Eenmaal aangekomen in het hotel zijn we met de officials even over het strand gaan lopen om te eindigen bij het zwembad van het hotel waar Julia en ik vervolgens in zijn gesprongen. Hierbij kan ik vertellen dat het water zo vroeg in het seizoen erg koud is. Tijdens het avondeten kregen we de aanstellingen te horen van de volgende wedstrijddag , ik mocht mijn eerste wedstrijd fluiten, Portugal – Schotland.

Zaterdag 16 Februari was al weer de vierde dag in Portugal en de tweede wedstrijddag van het toernooi. De dag begon weer om half 8 om net zoals de eerste wedstrijddag. Na het ontbijt hadden wij de meeting als voorbereiding op de wedstrijden van die dag. Na de meeting was het al weer tijd om naar het stadion te gaan voor de wedstrijd die ik mocht fluiten, Schotland - Portugal. Bij deze wedstrijd werd ik geassisteerd door de twee FIFA assistent-scheidsrechters Fijke en Bianca. Daarna hebben we de wedstrijd gekeken die later  werd gespeeld, Duitsland – Nederland. Vervolgens zijn we terug gegaan naar het hotel om na het avond eten gelijk naar bed te gaan door de vermoeiende dag.

De dag er na was al weer de vijfde en een- na-laatste dag, deze dag was een rustdag. Alweer begon de dag met een training maar dit keer op het veld. Na de training zijn we doorgereden naar een designer-outlet om hier even te shoppen. Vervolgens zijn we door gereden naar Spanje om hier de rest van de dag te blijven en de laatste boot terug te nemen naar Portugal. Eenmaal weer aangekomen in Portugal zijn we nog even op een terrasje gaan zitten in het dorpje om vervolgens weer terug naar het hotel te gaan voor het avondeten. Tijdens het avondeten kregen we weer te horen wie welke wedstrijd mocht fluiten. Ik kreeg die dag er na de vroegste wedstrijd van het hele toernooi Duitsland - Schotland om 11 uur s ’ochtends


De laatste dag in Portugal was ook gelijk de laatste wedstrijddag van het toernooi met de spannendste wedstrijden. Dit was ook de vroegste dag voor mij, het ontbijt was nog niet eens open en wij stonden al te trappelen bij de deur om snel te ontbijten. Om half 10 zaten we al in het busje om naar het stadion toe te gaan. Hier was het bij aankomst al rot weer en was het onzeker of de wedstrijd wel zou beginnen. Na een half uur uitstel is de wedstrijd Schotland - Duitsland toch begonnen op een trainingsveld dat er wel nog goed bij lag. Bij deze wedstrijd werd ik geassisteerd door assistent- scheidsrechters Bianca en Martina. Vervolgens na de wedstrijd zijn we terug gegaan naar het hotel om de laatste koffers in te pakken en uit te checken. Daarna zijn we door gereden naar het vliegveld om vervolgens om 19.00 de lucht in te gaan.

 
FAIRPLAY  KNVB  

 

 

 

 

 

 

© 2018-2019 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.