Jan Buist doet (klein) stapje terug

WhatsApp Image 2024-10-20 at 12.45.20

 

Op 4 oktober jl. floot clubicoon Jan Buist (80) zijn laatste officiële wedstrijd. Op het walking football toernooi van Altior in Langeraar nam hij afscheid. Gelukkig blijft hij als spelleider betrokken bij onze eigen walking footballers, die iedere dinsdagmiddag op Sportpark Adegeest bij elkaar komen. Tevreden kijkt hij terug op een mooie periode.

 

‘Ik ben al bijna 70 jaar betrokken bij het voetbal. Toen ik 10 jaar oud was meldde ik mij aan bij vv Almelo, hoewel ik eigenlijk nog te jong was. Later ben ik gaan fluiten en heb ik als bondsscheidsrechter bij de hoogste amateurs gefloten. Ook ben ik nog vlagger geweest bij ADO Den Haag in het betaalde voetbal. Ruim tien jaar geleden bracht Johan Anema het walking football vanuit Engeland mee naar Nederland. Hij belde mij toen met de vraag of ik bereid was om als spelleider te gaan fungeren. Samen met Koos de Bruijn ben ik toen op allerlei plaatsen walking football toernooien gaan fluiten. Het eerste toernooi was bij SJC in Noordwijk. Daarna volgden er nog velen. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd. Koos is inmiddels helaas overleden. 

De oudere voetballers die walking football spelen zijn nog steeds fanatiek. Ze hebben vaak een bepaalde jeugdigheid en willen graag winnen, maar het gaat er wel gemoedelijker aan toe. Waar ik vaak voor moet fluiten, is voor ‘rennen’. Als een bal de diepte in gaat willen ze er zo snel mogelijk achteraan, maar hardlopen is uiteraard niet toegestaan. Ik heb om die reden al veel doelpunten moeten afkeuren.

Op dinsdagmiddag hebben wij bij Voorschoten’97 een mooie groep bij elkaar. Afgelopen week waren er weer 16 man aanwezig. Ik sta nog steeds met mijn fluit langs de kant en probeer hier en daar bij te sturen. In deze rol kan ik gewoon stil blijven staan, daarom kan ik dit hopelijk nog wel een tijd volhouden. Ik ben een beetje de Opa van de groep. Na afloop drinken wij een biertje in de kleedkamer. Tot kort geleden was Rinus ook altijd van de partij, maar ook die is ons helaas ontvallen.

 

WhatsApp Image 2024-10-20 at 12.45.42

 

Dat ik juist bij Altior afscheid nam, was wel mooi. Ik heb daar jaren met veel plezier op het toernooi gefloten. Het gaat daar niet om de prestatie, maar om de gezelligheid en de sportiviteit. Juist om die reden heeft dat evenement een speciale plaats in mijn hart. Op dinsdag ga ik dus gewoon nog door. Er is uiteraard altijd plaats voor nieuwe voetballers en voetbalsters. De meeste mannen zijn boven de 60, maar dames mogen al eerder instromen. Iedereen is welkom, dus meld je aan! We spelen van 14-16 uur op een klein veldje dat wij uitzetten op veld 2, met tussendoor uiteraard een pauze. Het is nog zo leuk!’

 

(Hans Douw)

 

De Voorschotenloop

 

© 2024-2025 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.