Blessurespreekuur
Blessurespreekuur
Blessurespreekuur
Voorschotenloop

Hoofdmenu

Het geel-groene hart van … Eva Vlak

Hoewel Eva Vlak nog 24 moet worden, is ze al 17 jaar onafgebroken lid van Voorschoten ’97. Geboren in het oprichtingsjaar is deze aanvoerder van de zaterdagvrouwen met de andere “Vlakjes” een onmisbare schakel in het geel-groen van Voorschoten ’97. 

 

Toen Eva 7 was, ging ze met haar drielingbroers Martijn en Jeroen voetballen in de F15, waar haar vader Jos coach werd en haar moeder Marijke verzorger van het team. In dit door Vlakken gedomineerde team was Eva de onvolprezen spits.

 

Vlakjes E12

De F15 en de familie Vlak (vader Jos links, moeder Marijke rechts) en Jeroen, Eva en Martijn op de onderste rij midden 

 

Twee jaar later, in de E4, werd de basis gelegd voor een team waar Eva tot in de B deel van uit zou maken. Dit team werd getraind door Jules Perèl, ons huidig bestuurslid Technische Zaken, van wie zoon Stan ook in dit team zat. Onder Jules’ en haar vaders begeleiding ontwikkelde Eva zich tot de centrale middenvelder die ze nu ook nog altijd is. 

 

teamfoto

 

Eva (derde links, staand) in de C5, met broers op de eerste rij zittend derde en vierde van links en trainers Jules en Jos 

 

Dat Eva met de jongens voetbalde, was vanzelfsprekend. Om te beginnen was er bij haar aantreden nog helemaal geen sprake van meisjesteams in de jongste leeftijdsgroepen, maar daarnaast was ze ook ‘one of the guys’. Zelf zegt ze over haar start bij de jongens dat ze er alleen maar profijt van ervaart en dat ze meiden warm aanbeveelt zo lang mogelijk bij de jongens te blijven voetballen. 

 

Eva is dan ook pas overgestapt naar de meiden toen daar ook –in de MA2- een team op niveau aan het voetballen was. Onder leiding van Michiel Keizer werd verdienstelijk gespeeld in de hoofdklasse en Eva werd na haar transfer direct tot aanvoerder gebombardeerd. Het jaar erna werd dit team samengevoegd met de meiden uit de MB1, en werd met de MA1 de kern gevormd van het team dat nu nog altijd op zaterdag samen speelt. Een van haar medespelers van het eerste uur is Tessa van der Luit.

 

eva actie2

Eva in actie bij de meiden

 

Met Tessa ging Eva op haar 18e een meidenteam trainen, de MO11-1. Na samen een KNVB-Pupillentraining te hebben voltooid, hebben ze samen het trainerschap en dit meidenteam defintief omarmd en nu –vier jaar later- spelen deze meiden, inmiddels in de MO15-1, aanvallend, slim en sportief voetbal. 

Eva en Tessa met hun 15-1

Eva en Tessa met hun MO15-1

 

In deze coronatijden spelen de MO15-meiden elke zaterdag oefenwedstrijden tegen jongensteams van de club, waarin ze absoluut niet onder doen voor hun tegenstanders. Eva zegt bescheiden dat ze geluk hebben met de kwaliteiten van de meiden uit het team, maar uit betrouwbare bron weten we dat dit uiteraard de opbrengsten zijn van vier jaar trainersschap van haar en Tessa. Eva neemt in de duobaan vooral de tactiek voor haar rekening: de wedstrijdbesprekingen, opstelling en spelstrategie zijn haar sterke punten. 

 

Coach Eva

oach Eva langs de lijn

Dat is vast ook de reden dat zij inmiddels gevraagd is voor een volgende vrijwilligerstaak bij de club: lid van de technische commissie. Eva gaat zich buigen over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal bij de club, over de doorstroom van jeugd naar senioren en over de realisatie van de ambitie om ook met de vrouwen in de A-categorie te gaan spelen. 


Het huidige VR1, dit jaar onder leiding van Allan Nijman, zit daar elke keer zo’n beetje tegenaan: promotie lonkt jaar na jaar. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Eva’s spelinzicht en haar assists. Eva is in het team de spin in het web: niet voor niets werd het Instagramaccount van het team aanvankelijk opgericht als een fanaccount voor haar: dames1enevert. Evert is de koosnaam die Eva van het team kreeg, zoals zovelen uit het team een mannelijke tweede naam hebben ontvangen op een van de vele teamuitstapjes. Of het nou een teamweekend, een bezoek aan een concert van Merol (‘Lekker met de meiden’!) –die binnenkort een wedstrijdje mee komt ballen-, etentjes, coronawandelingen of gezamenlijke quarantaines zijn…..VR1 maakt er altijd iets heel gezelligs van.  

 

 

vr1 gezellig

 

Vr1 op een van hun teamweekends

Naast al deze taken bij de club is Eva inmiddels net voor de tweede lockdown ook nog afgestudeerd in Digital media in human development, een master van Pedagogische Wetenschappen. Met de bul op zak zoekt zij nu een leuke baan, maar…wel in de buurt van Voorschoten-Leiden, want haar geel-groene hart kan niet zonder de zaterdagen bij Voorschoten ’97!

 

Mooiste club van Nederland: PSV

Beste club van de wereld: Barcelona (behalve nu)

Beste voetballer van Nederland: Frenkie de Jong

Beste voetballer van de wereld: Lionel Messi

We kunnen Eva (op dit coronamoment) ’s nachts wakker maken voor…een goed feestje en een potje voetbal

 

teamfoto vr1

 

Vrouwen1 klaar voor de wedstrijd

 

© 2020-2021 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.