Sportblessurespreekuur
Bestuur
7x7 toernooi
Sportblessurespreekuur

Hoofdmenu

Van de Bestuurstafel: Bij een hartstilstand telt elke minuut!

v97 van de bestuurskamerAED en Reanimatie

 

 

Bij een hartstilstand telt elke minuut! Meld je aan bij de SMS oproep service.

  

Red levens in jouw buurt!

Samen met de Hartstichting werken wij aan het verbeteren van de reactiesnelheid in gevallen van hartstilstand op en rond het complex van Voorschoten '97, maar uiteraard ook voor hartstilstand bij de buren op sportpark Adegeest of in de eigen omgeving van thuis en werk. Immers, iedere minuut telt! De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor een goede kans om de hartaanval te kunnen overleven.

 

Enkele leden en vrijwilligers van onze vereniging hebben al een of meerdere keren een reanimatiecursus gevolgd. Andere aanwezigen hebben een BHV/EHBO/Reanimatie diploma van het werk. Zij weten hoe te handelen en hoe met een AED moet worden omgegaan. Het is de kunst om mensen die kunnen reanimeren op tijd bij de patiënt te krijgen.

 

Iedereen in de buurt van een geval van hartstilstand kan helpen: door te zorgen voor de veiligheid van de patiënt en de hulpverlener, door de reanimatie te beginnen, door te zorgen dat er alarm wordt geslagen, door de AED uit de kantine of bij de Atletiek op te halen, door ervoor te zorgen dat de ambulance de juiste locatie kan bereiken, door te assisteren bij de reanimatie of door anderen op afstand te houden zodat er gewerkt kan worden en de privacy van de patiënt wordt bewaakt. Niets doen is geen optie; of helpen, of wegblijven.

 

Aan iedereen die kan Reanimeren en weet hoe je de AED moet gebruiken wordt gevraagd zich aan te melden als burgerhulpverlener. Dat kan via www.hartstichting.nl/burgerhulpverlener. Meld je aan bij “Hartveilig wonen”.

 

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Als het goed is, is de reanimatie al gestart. Wie 112 met een mobiele telefoon heeft gebeld krijgt van de meldkamer direct instructies over wat te doen en hoe te handelen. De lijn met de meldkamer blijft open totdat er professionele hulp wordt verleend. 

Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand wordt direct een ambulance weggestuurd.

Tegelijk gaat er via het SMS oproepsysteem een melding uit naar burgerhulpverleners in de buurt van het ongeval. De beschikbare, met een SMS opgeroepen hulpverleners komen met spoed naar de opgegeven locatie om de reanimatie professioneel over te nemen totdat de ambulance is aangekomen.

 

Deze hele organisatie moet ervoor zorgen dat de overlevingskans van de hartpatiënt maximaal is. De vereniging beschikt over twee AED ’s (1x bij de bar in de kantine en 1x bij het gebouwtje van de Atletiek); deze worden regelmatig gecontroleerd en zijn in geval van nood direct inzetbaar. Eigenlijk hoeft niet bekend te zijn wie er kunnen reanimeren, als de mensen die dat kunnen zich maar aangemeld hebben bij het SMS oproepsysteem.   

 

Mensen die kunnen reanimeren, meld je als burgerhulpverlener aan bij “Hartveilig wonen”! Niet alleen belangrijk voor de Voetbal of Atletiek, maar ook voor waar je ook bent!

 

Sportieve groet, Peter Dubbeling

 

  

 

© 2018-2019 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.