Zon 24 nov: Runnersworld Leiden Pepernotenrun, Leiden

 

Zat 30 nov: Quatrocross pupillen en D-Junioren in Vlietland

 

Zon 1 dec: Duindigt Cross, Den Haag

 

 

Hoofdmenu

 

Ronald de Lange: Vrijwilliger van het jaar

 

Op vrijdag 16 november was de eerste voorbereidingsbijeenkomst voor De VoorschotenLoop 2019. Aldaar werd Ronald de Lange volledig verrast met een mooie toespraak en de eervolle benoeming als vrijwilliger van het jaar 2018.

 

 

=== Tekst toespraak benoeming vrijwilliger van het jaar Ronald de Lange ===

 

image00004 vrijwilliger van het jaar 2018 Ronald de Lange

Het is een goede traditie binnen de atletiektak om ieder jaar een vrijwilliger van het jaar te benoemen.


Vrijwilliger van het jaar

Vandaag ben ik in de gelegenheid gesteld om als vrijwilliger van het jaar 2017 het stokje voor een jaar door te geven aan de vrijwilliger van het jaar 2018. En dat gaat vandaag wel een beetje anders dan anders. En wel om de volgende twee redenen.

 

 1. Eigenlijk is het de traditie om het stokje van ‘de vrijwilliger van het jaar’ aan het begin van de zomer tijdens de clubkampioenschappen door te geven en niet ergens in het najaar. Maar dat doe ik bij deze dus anders. Dat heeft ten eerste er mee te maken dat ik ook zelf pas in het najaar de eer had, omdat in verband met het 20 jarig bestaan van de club de clubkampioenschappen in 2017 waren verschoven naar het najaar. Maar nog veel belangrijker omdat ten tweede de aspirant vrijwilliger van het jaar 2018 er simpelweg gewoon niet was tijdens de clubkampioenschappen van deze zomer. Dat is de reden dat ik de vrijheid genomen heb om ook dit jaar tot het najaar te wachten met het overdragen van de eretitel.
 1. Anders gaat het dit keer ook, vanwege het feit dat ik zelf eigenlijk de vrijwilliger van het jaar niet persoonlijk ken. Alleen zijn naam ken ik omdat die weer heel veelvuldig wordt gefluisterd in de wandelgangen. Vorig jaar heb ik namelijk advies gevraagd aan Rob Ferguson en Wim Vermeulen over wie en waarom zij vonden dat absoluut het recht had op de prestigieuze titel van vrijwilliger van het jaar. En daar hoefden de heren niet heel erg lang over na te denken. Zij riepen unaniem in koor:

Ronald de Lange

 

Het verhaal over Ronald en het lijstje van redenen wat dadelijk volgt is daarom ook helemaal niet door mijzelf geschreven. Het verhaal hieronder is opgeschreven (en dat vind ik eigenlijk ook wel heel fijn en bijzonder) door Rob Ferguson.

 

Tussen zijn ziekenhuisbezoeken in, mailde Rob me wat hij van Ronald wist en maakte Rob een lijstje van redenen waarom hij vond dat Ronald het enorm verdiende om vrijwilliger van het jaar te zijn.

 

Het verhaal dat Rob me vertelde:

 

Ronald kwam op atletiek via zijn oudste zuster. Eigenlijk was hij een zij instromer want al een aardig groot mannetje toen hij lid werd.

Ondanks dat Ronald wat later met de atletieksport begon wist hij zich al snel te ontwikkelen tot een hele verdienstelijke atleet. Zo bezit hij nog steeds het baanrecord op de 5 km bij de senioren.

 

Ronald hield behalve van sport ook wel van feestelijkere zaken zoals alles wat er zoal rondom de zogenaamde Grasbaanspelen werd georganiseerd. Er bestaat nog een foto (in de archieven van Rob) van Ronald in vol ornaat (wit overhemd, strikje) waarbij hij een lieflijke jonge dame ontbijt serveert.

 

Ronald als vrijwilliger waarom hij de titel van Vrijwilliger van het jaar zo vreselijk verdient:

 • Ronald in actieHij nam het op zich om samen met Ferry Konter baantrainer te worden en de vacature van ene Dennis op te vullen;
 • Ronald liet zich na enige tijd omscholen tot wegtrainer om op zaterdag een tweede mogelijkheid voor een looptraining mogelijk te maken;
 • Ronald had veel geduld toen aanvankelijk de opkomst zeer laag bleek. Zijn geduld werd uiteindelijk ook beloond;
 • Ronald breidde de groep uit tot een volwassen mogelijkheid om te trainen;
 • Al in een heel vroeg stadium van de Voorschotenloop heeft Ronald zich aangemeld als lid van de werkgroep Voorschotenloop;
 • Ronald ging zich al snel met het parcours bezig houden;
 • Werkte zelfs tot diep in de nacht aan het uitzetten van het parcours (waarbij een achterdochtige bewoner langs het parcours ongerust zijn huis uit kwam om dringend na te vragen wat hij in hemelsnaam eigenlijk aan het uitvoeren was);
 • En Ronald maakte van dat parcours ook nog eens prachtige filmpjes;
 • Ronald zorgde voor taakomschrijvingen voor de vrijwilligers;
 • Maakt het draaiboek op en hield het secuur bij;
 • En of het bovenstaande nog allemaal niet genoeg is: uiteindelijk  heeft Ronald meer dan 20 jaar in De VoorschotenLoop groep gezeten en was daarin de jarenlange vaste notulist;

 

Ronald was en is: (en dat zijn wederom de gemeende woorden van Rob) een fijne vent die niet gauw in paniek raakt als het even anders loopt. En vooral daarom van grote waarde is gebleken binnen de werkgroep van de Voorschotenloop.

 

“We”, schreef Rob, maar ik ben zo vrij om te zeggen dat dit geldt voor alle mensen hier vanavond aanwezig, “zullen je missen als werkgroeplid”.

 

=== Einde toespraak ===

© 2019-2020 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.