Zon 26 mei: 2e comp. wedstrijd Senioren 3e divisie Haag Atletiek Den Haag

 

Zon 26 mei: The Royal Ten in Den Haag

 

Hoofdmenu

 

loper en trainer

INTERVIEW LOPER EN TRAINER, JOLIJN EN ED

 

In de jaarlijkse presentatiegids is altijd aandacht voor de atletiek. Dit jaar ook een interview met loper en trainer. In dit geval loopster Jolijn Swager en trainer Ed Zijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorschoten '97 heeft een aantal hardloopgroepen en veel lopers gebruiken de trainingen en wedstrijden om gezellig te lopen en soms, of vaker, een mooie prestatie te leveren en hun eigen kunnen iets, of iets meer, op te vijzelen. Sommige gaan daarin verder en willen een topprestatie leveren.
Jolijn Swager is zo iemand. Onlangs in Haarlem was eerste vrouw bij de Letterenloop waar internationaal loper Richard Douma eerste man was. Dat zegt toch wel iets. We spraken haar, en haar trainer Ed Zijl om achter het ware hardloopgeheim te komen.


Hardlopen kan iedereen, beaamt Ed desgevraagd, “maar wil je jezelf verbeteren dan is een trainer nodig”. “Je eigen looptechniek kun je moeilijk beoordelen, en om uit jezelf Fartlek (snelheidsoefeningen) te gaan doen vraagt toch heel veel spirit”.
Jolijn beaamt dat. “Sterker nog, ik liep regelmatig zelf een rondje maar toen het kouder werd zocht ik de sportschool op”. Maar daar bij Sport-City kwam ze Ed Zijl tegen die een loopgroep heeft.
Ed zag dat ze talent had. Op de vraag hoe je dat ziet antwoordt Ed lachend: “Jarenlange ervaring”. Zijn leeftijd en het feit dat hij al heel lang zelf loopt en trainingen geeft ondersteunen die bewering.


Ed, die een wedstrijdgroep traint bij onze vereniging zag snel dat hij Jolijn bij zijn groep moest vragen. “Ze wilde eigenlijk niet, want ze hield niet zo van groepen, zei hij. Maar na een keertje meetrainen was ze verkocht” Wie ooit bij Ed getraind heeft weet dit.
“Het is ook leuk om haar te trainen”, gaat hij verder, “ze is enthousiast en ze wil graag het podium halen.” Dat laatste lukt ook heel goed. “Maar ook moet er een klik zijn als je elkaar niet ligt is het heel lastig”, voegt hij toe.

Zit er in Jolijn een topsporter? “Beetje wel, toch”, antwoord ze. “Al ben ik te laat begonnen om echt op een nationaal niveau te komen. En ik ben er heel serieus mee bezig. Ook mijn voeding, rust, slapen staan in dienst van het hardlopen”.
Maar eh, werken? “Jaja, ik heb ook gewoon een baan; ik werk als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij”. “Maar daarnaast dus dinsdag- en donderdagavond trainen, in de weekenden een wedstrijd of een extra duintraining. En daarnaast af en toe wat krachttraining, spinning voor de conditie en yoga”.

Nog even een voorzichtige vraag aan Ed. Je bent niet de jongste meer en je hebt al velen Jolijn voor zien gaan. Ben je het niet zat op een gegeven moment. “Nee!”. Is zijn resolute antwoord. “Elke training is weer anders en iedere loper ook. Je moet blijven variëren en door al die afwisseling verveeld het nooit”. Dat hij in al die jaren ook een geweldig arsenaal aan “leuke” oefeningen heeft opgebouwd spreekt voor zich.


 tekst: Tim van Houten


de hele gids is via deze link ook digitaal te bekijken: klik hier voor de digitale presentatiegids

de atletiek begin op pagina 51

 

 

© 2018-2019 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.